2012 m. kovo 20 d., antradienis

Respublikinė paroda

"Žemės diena"
Parodos svečias skiautininkų klubas "VORĖ".


Gamtos ir fotografijos harmonija parodoje konkurse „Žemės diena 2012 – Utena“

Kokią spalvų ir šviesų žaismo, augmenijos paslapčių, gyvūnų įvairovę fotografams atskleidžia gamta, liudija kasmet jau 12-us metus Gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ organizuojamas respublikinis gamtos fotografijos konkursas „Žemės diena 2012 – Utena“, kurio tematika peizažo, gamtos raštų, gyvūnų, retųjų augalų fotografijos.
Parodos atidarymo šventė vyko kovo 23 d. Utenos dailės mokykloje. Pilnoje konkurso dalyvių ir svečių ekspozicijų salėje darniai aidėjo paukščių čiulbesio įrašai ir susirinkusiųjų balsai, priminę, jog gamtos atbudimas ne tik už lango, bet ir sielose tų, kurie brangina gamtą ir kuria meną jos ir fotografijos pagalba.
Taip gausiai susirinkusius pasveikinęs Utenos dailės mokyklos direktorius Jonas Pleckevičius teigė, jog šis renginys populiarus, įdomus ir reikalingas.
Gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ prezidentas ir parodos kuratorius Rimantas Udras džiaugėsi, jog konkurse dalyvavo net 107-i fotografai iš 14-os Lietuvos miestų, pateikę per du šimtus gamtos fotografijos darbų. Taip pat dėkojo ypač gausiam rėmėjų būriui. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Andrius Surgailis dalijosi pastebėjimais apie gamtos fotografijos ypatumus. „Reikia būti profesionaliam gamtininkui, išmanyti meno dėsnius, komponavimą, ritmiką, spalvinį sprendimą“, – teigė A.Surgailis, taip pat pabrėžęs fotografo kaip gamtos dalies suvokimo svarbą. Jo nuomone, konkursui pateikta daug gerų darbų, yra gabaus jaunimo. Šiai minčiai pritarė ir vertinimo komisijos narys dailininkas, fotografas Alvydas Stauskas, teigdamas, jog fotografų, mylinčių gamtą, būrys gausėja, todėl labai svarbu, kad pradedantys fotografuoti mokiniai šioje parodoje gali pamatyti savo darbus, eksponuojamus greta profesionalų. A.Stauskas dėkojo organizatoriams, linkėjo džiaugtis gamta, rasti joje nusiraminimą ir gerą nuotaiką.
Kadangi viena iš konkurso temų buvo Lietuvoje augančios orchidėjos, gamtininkas Bronius Šablevičius, fotografuojantis ir tyrinėjantis šiuos augalus, supažindino su paslaptingu mūsų krašto orchidėjų pasauliu.
Parodos kuratoriui R.Udrui paskelbus konkurso rezultatus, didžiuoju prizu – sidabrine 50 litų moneta, skirta Lietuvos gamtai, apdovanotas Kęstutis Jarmalavičius. 13 suaugusių grupės bei 15 jaunimo fotografų apdovanoti parodos konkurso diplomais ir gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ narių išleistu albumu „Žalias skėtis. Gamtos fotografija 2“. Žurnalo „Vyzdys foto/video“ prizas metinė prenumerata paskirta Viltei Rimdeikaitei ir Vaidai Lazauskaitei už kūrybingumą. Visi konkurso dalyviai gavo „Avitelos“ nuolaidų kuponus plačiaformatei spaudai, o savo fotografijas galėjo išvysti parodos organizatorių dovanotame kataloge – kompiuterinėje fotografijų versijoje, geriausius darbus – leidinyje.
Už skatinimą domėtis gamtos vertybėmis bei parodos atidarymą renginio organizatoriams Rimantui Udrui, Gintarui Stanislovėnui, Rimui Sukarevičiui, Andriui Surgailiui įteikti Utenos savivaldybės padėkos raštai.
Tikimasi, jog šis renginys ateityje suvienys dar daugiau įvairiose meno srityse kuriančių žmonių. Jau šiemet parodos lankytojai galėjo pasidžiaugti Utenos skiautininkų klubo „Vorė“ darbų paroda. Ir, žinoma, konkurso dalyvių fotografijomis – įspūdingais kadrais, išreiškiančiais žmogaus ir gamtos ryšį.

Teksto autorius Gitana Vasalauskienė


Paspauskite ant nuotraukos pamatysite didesnę 














Fotoreportažas bus vėliau